Du har vunnit ett par skor

En man på ett demensboende var mycket aggressiv. Hans kontaktperson, anhörig och en handledare som kallats in försökte hitta en förklaring. Mannen brukade promenera dagligen, det betydde mycket för honom. Problemet var att han bara hade slitna inomhusskor och sådana kan man inte ha på långpromenader.

Demenssjukdomen hade medfört att han utvecklat snålhet. Köpa skor var därför inte möjligt, trots att det fanns pengar till det. Då kom idén upp att skriva ihop följande: Grattis! Du har vunnit ett par herrskor av allra bästa kvalitet.

Kurt blev jätteglad och hans anhörig kunde ordna ett par nya skor. Han kunde fortsätta med sina älskade promenader vilket bidrog till en bättre livskvalitet för honom.

Promenera är en av de sista handlingar en person med demens kan göra självständigt, därför är det viktigt att hjälpa till att ge dem förutsättningar för detta.

I ett senare stadium av sjukdomen blev Kurt orolig igen. Personalen gav honom då ett gosedjur och det fungerade utmärkt. Gosedjuret liknar en levande katt och till saken hör att Kurt älskade katter och själv har haft katt tidigare. Han blev lugn och personalen kan känna sig både stolta och glada.

Senast uppdaterad 16 oktober 2018 - 12:00 © Svenskt Demenscentrum

Svenskt Demenscentrum, Sveavägen 155, 113 46 Stockholm | tfn: 08 690 58 00 | e-post: info@demenscentrum.se

Loading   Sökning pågår