Måsta man duscha?

En man på ett demensboende vill inte längre duscha. Tidigare har han tyckt det var ok men det har ändrats i takt med att sjukdomen försämrats. Till sist vägrar han att duscha.

Personalen börjar att tvätta honom med tvättlappar men det syns på håret att han inte duschar. Att locka och lirka – ” du får ju besök i helgen, ska vi göra dig fin i håret…” – hjälper inte. Det här är en person med stark integritet. Enstaka gånger lyckas personalen trots allt duscha mannen. Fast då känns det som att han ger upp och blir ledsen. Man har också testat med att medicinera i förväg men resultatet blev inte bra.

Arbetsgruppen och sjuksköterskan diskuterar tillsammans: ”För vems skull duschar vi personen? Mår han dåligt av att inte duscha?”. De beslutar att sluta duscha mannen. I stället tvättar de hans kropp med tvättlappar, det är endast håret som inte blir rent. Ibland går det att tvätta håret lite med skumtvättlappar.

Personalen har också prövat att använda en typ av duschmössa som frigör schampo vid massage och där ingen sköljning behövs. Men mannen tycker inte heller om detta. Anhörig är medveten om problematiken och förstår beslutet.

Senast uppdaterad 28 november 2018 - 15:09 © Svenskt Demenscentrum

Svenskt Demenscentrum, Sveavägen 155, 113 46 Stockholm | tfn: 08 690 58 00 | e-post: info@demenscentrum.se

Loading   Sökning pågår