Bloggar om livet på äldreboendet

Nobelfest, påskpyssel och sångstunder är bara några aktiviteter på Höjdens äldreboende i Skellefteå. Genom vår blogg kan anhöriga följa med vad som händer, säger biträdande boendechefen Maria Pahlberg.

En eller ett par gånger i veckan läggs ny information ut på äldreboendets bloggsida. Vem som helst kan läsa den på nätet men målgruppen är i första hand de boendes anhöriga. 

– Det är ett bra sätt för dem att följa med vad som händer här, när de hälsar på är många av dem nyfikna på att få veta mer. En del anhöriga frågar om också de får delta i aktiviteterna vilket de är varmt välkomna att göra, säger Maria Pahlberg.

Höjdens blogg startade hösten 2012 samtidigt som det då nybyggda äldreboendet med 60 lägenheter stod klart. Ibland deltar personalen genom att fotografera och skriva om aktiviteterna men det är bara Maria Pahlberg och boendechefen Maria Bergström som får lägga ut material på bloggen.

– Vi bevakar den personliga integriteten noga. På bilderna får inte synas ansikten, de ska inte vara möjligt att identifiera någon. Vi skriver heller inte ut namn, varken på de boende eller personalen, betonar Maria Pahlberg.

På bloggen kan man däremot läsa att Anna Nordlander, receptionist på museet, kom på besök i början av april. I tidstypiska 1800-talskläder visade hon bilder från förr och berättade om en ung konstnärinnas liv i Skellefteå. Vidare framgår att ”Änglagård” blev fredagsfilm som avnjöts med lite chips och bubbel. Och så kan man se festliga bilder från Nobelfesten som denna gång avrundades med hallonmousse till kaffet.

– På Nobelfesten klär alla upp sig lite extra, herrarna i kostym och damerna i finklänning. Det är en härlig atmosfär, säger Maria Pahlberg. 

Som arbetsterapeut brinner hon för aktiviteter – ”de genomsyrar hela vår verksamhet”. För henne rymmer begreppet både stort och smått, det ena lika viktigt som det andra.

– Många av våra boende har en demensdiagnos. För en del av dem kan en bra aktivitet vara att sitta med och kanske hjälpa till lite när man bakar en sockerkaka. Märkvärdigare än så behöver det inte vara.

Förutom aktiviteterna på Höjden innehåller bloggen en del praktisk information, bland annat i form av bilder från en omöblerad lägenhet. Här finns tydliga måttangivelser så att den som är på väg att flytta in kan, tillsammans med anhöriga, planera möbleringen. 

Men alla anhöriga har väl inte tillgång till Internet?

– Nej, men det finns nästan alltid ett barn eller barnbarn som kan hjälpa till. Samtidigt är bloggen bara ett komplement, den får ju inte ersätta de andra sätten att kommunicera med anhöriga, säger Maria Pahlberg.

Magnus Westlander

Senast uppdaterad 15 april 2014 - 13:57 © Svenskt Demenscentrum

bloggarna
Maria Pahlberg (biträdande chef) och Maria Bergström (chef) bloggar från Höjdens äldreboende.
Läs bloggen » (nytt fönster) 

Hur startar man en blogg?
Kontakta er IT- eller webbavdelning för mer information. Du kan även få råd och tips från Höjdens äldreboende, maria.pahlberg@skelleftea.se

Svenskt Demenscentrum, Sveavägen 155, 113 46 Stockholm | tfn: 08 690 58 00 | e-post: info@demenscentrum.se

Loading   Sökning pågår