Ett hav av lila ballonger...

Ett hav av lila ballonger vajade på Drottningholm i söndags, 21 september, den Internationella alzheimerdagen. En dag då världens 44 miljoner demenssjuka och deras anhöriga ska stå i fokus.

bild från Drottningholm

Dagens startade på Drottningsholms slottsteater där Helen Alfredsson, tidigare golfproffs, och skådespelarna Figge Norling och Viktor Åkerbom minglade med demenssjuka, anhöriga, vårdpersonal och andra intresserade. De nämnda kändisarna är alla ambassadörer för Alzheimerfonden som arrangerade dagen tillsammans med bland andra Demensförbundet, Svenskt Demenscentrum och Silviahemmet.

Alla arrangörerna fick förstås berätta om sin verksamhet och det fick likaså unga anhöriga, Anna Åberg som startat nätverket ”Don´t forget me”, och Dilan Uhan.  Att i unga år bli förälder till sin mamma eller pappa är en särskild sorg och något man behöver dela med andra i samma situation.

Prisbelönta geriatrikprofessorn Miia Kivipelto frågades ut om hur man ska leva för att försöka förebygga demens. Att göra sådant som både är fysiskt, mentalt och socialt stimulerande är bra. Som att dansa, leka med barnbarnen och träffa folk. Färgstarka frukter och grönsaker är bra att äta – överhuvudtaget är det som är bra för hjärtat också bra för hjärnan.

Det närbelägna Silviahemmet hade öppet hus under dagen. Där kunde alla som ville testa ”google maps-cykeln”. Eller jDome Bike Around som den heter. Cyklisten väljer var hon eller han vill cykla och gatan visas på en stor skärm runtom. Det är en fiktiv cykeltur, med syftet att väcka minnen, att bli en tur i minnesrummet. Idag används den på ett 25-tal äldreboenden.

Demensdoktor Wilhelmina Hoffman, tillika chef för Silviahemmet och för Svenskt Demenscentrum, svarade på frågor under eftermiddagen. Våga tala om sjukdomen och var öppen, det var ett av hennes råd.

– Demens syns ju inte utanpå , som ett benbrott. Om du inte hittar på gatan så säg ”kan du hjälpa mig, jag har Alzheimers sjukdom så jag har lite svårt att hitta”.

Kari Molin

Senast uppdaterad 22 september 2014 - 15:46 © Svenskt Demenscentrum

Svenskt Demenscentrum, Sveavägen 155, 113 46 Stockholm | tfn: 08 690 58 00 | e-post: info@demenscentrum.se

Loading   Sökning pågår