Otillåten produktplacering i SVT:s Drottningoffret

Det är Dagens Medicin som uppmärksammar det unika beslutet av Läkemedelsindustrins informationsgranskningsman, IGM. Det är nämligen första gången, enligt branschorganisationen LIF, som ett läkemedelsföretag fälls för produktplacering av ett receptbelagt läkemedel i ett TV-program.

I Drottningoffret spelar Susanne Reuter en partiledare som får diagnosen Alzheimers sjukdom mitt under en hektisk valrörelse. Hennes läkare förklarar att ”med bromsmediciner kan personer med din intellektuella kapacitet kompensera det som har gått förlorat, i alla fall ett tag...”. Sedan zoomar kameran en förpackning med Aricept, Pfizers receptbelagda läkemedel mot Alzheimers sjukdom.

Pfizer uppger att man blev kontaktad av prouktionsbolaget innan inspelningen av Drottningoffret. Bolaget ville låna en läkemedelsförpackning för att skapa en så realistisk miljö som möjligt för skådespelarna. Läkemedelsföretaget menar att förpackningen som lånades ut var av obetydligt värde och att utlåningen skedde under förutsättning att den inte skulle skulle visas i bild. Pfizer hävdar vidare att man aldrig gavs möjlighet att se slutprodukten för att avgöra om exponering av läkemedlet skett.

IGM köper inte Pfizers resonemang. Det måste ha varit uppenbart för läkemedelsföretaget att förpackningen inte bara skulle demonstreras runt bland skådespelarna, utan att den i något eller några andra sammanhang även skulle kunna komma att visas i filmen, skriver IGM i stt beslut. Dessutom kostar en förpackning Aricept närmare 1000 kr vilket, enlig IGM, inte är av ”obetydligt värde”.

IGM betonar att det inte har ingått i IGM:s mandat att bedöma om gällande radio- och TV-lagar följts. Pfizer kommer inte att överklaga beslutet.

Magnus Westlander