Rapport från Almedalen

En intensiv Almedalsvecka är över. Visby bjöd på ömsom sol, ömsom regn, men med fantastisk stämning där kunniga och engagerade människor deltog i seminarier och diskussioner om viktiga samhällsfrågor.

Äldrefrågorna hamnade dessvärre inte i fokus under årets Almedalsvecka. Av cirka 3500 evenemang tog endast ett fyrtiotal specifikt upp äldrefrågor. Bland dessa fyrtio var det endast sex seminarier som handlade om demens.

Men Svenskt Demenscentrum var självklart på plats och arrangerade i samarbete med Alzheimerfonden, 1.6 & 2.6 miljonersklubben, Hattstugan, Silviahemmet och Demensförbundet, en promenad för ett demensvänligt samhälle. Medverkade gjorde bland många, många andra, Barn & Äldreminister Maria Larsson och Alexandra Charles, ordförande i 1.6 & 2.6 miljonersklubben. Läs mer och titta på bildspel »

Teater Spotlight arrangerade tre fullsatta seminarier. Där spelade de upp scener ur verkligheten som diskussionsunderlag för hur vi ser på en gammal människa i vårt land och hur vi ska bygga en bättre äldreomsorg. I diskussionerna deltog bland andra Demensförbundets ordförande Stina-Clara Hjulström och Wilhelmina Hoffman från Svenskt Demenscentrum.

Att arbeta inom omsorgen diskuterades under Almedalsveckan bland annat på ett seminarium som arrangerades av Kommunal: Äldreomsorg- ett framtidsyrke, men för vem? Arbetet i äldreomsorgen upplevs ofta som stressigt och otryggt men upplevs samtidigt som meningsfullt och viktigt. En återkommande fråga på de seminarier som berörde äldrefrågor var hur vi kan förändra synen på och villkoren för de som arbetar inom vården och omsorgen för äldre människor.

Ett annat spännande evenemang var Nya vägar till ökad livskvalitet- Att åldras med konsten och kulturen närvarande. Arrangör var Digital Live Arena tillsammans med Kulturrådet i Norrbottens Läns Landsting, Betaniastiftelsen och Studio Acusticum, Piteå kommun. Halvdagsseminariet handlade om förutsättningarna för digitalt kulturutbud i vårdmiljöer. Medverkade gjorde bland andra Kerstin Brunnberg, Kulturrådet, Mats Svegfors, Betaniastiftelsen, Roger Norén, Studio Acusticum och Wilhelmina Hoffman, Svenskt Demenscentrum. Seminariet direktsändes på webben och kan ses via denna länk » (nytt fönster)

Vad innebär ett bra äldreboende? Har läkare och vårdpersonal tillräcklig utbildning i geriatrik?  Den tredje juli ordnade 1.6 & 2.6 miljonersklubben, i fullsatt lokal, en paneldebatt om framtidens äldreomsorg: Fler och fler blir äldre- hur planerar politiker och samhälle en bra vård och omsorg? Medverkade gjorde bland andra Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm och Geriatrikprofessor Gunnar Akner. Wilhelmina Hoffman, Svenskt Demenscentrum, talade om utbildning för livskvalitet och Liselotte Jansson från Alzheimerfonden berättade om projektet Möten med minnen”.

En intensiv Almedalsvecka är över. Tillsammans fortsätter vi nu framåt i arbetet för ett demensvänligt samhälle!

Gunilla Nordberg

Publicerad 2014-07-09
Senast uppdaterad 09 juli 2014 - 16:15Newspage © Svenskt Demenscentrum


Alexandra Charles
Foto: Yanan Li 

 


Äldreminster Maria Larsson
Foto: Yanan Li 

 

Teater Spotlight

 


Wilhelmina HoffmanSvenskt Demenscentrum, Sveavägen 155, 113 46 Stockholm | tfn: 08 690 58 00 | e-post: info@demenscentrum.se

Loading   Sökning pågår