Borås satsar på yngre demenssjuka

Till gruppen yngre demenssjuka räknas personer som 65 år och yngre. Särskild anpassad verksamhet till denna åldersgrupp är en bristvara konstaterade Socialstyrelsen för ett par år sedan (se högerspalt). Det har Borås demensteam tagit fasta på. Sedan i februari 2009 har teamet arrangerat regelbundna träffar för sju yngre personer med demensdiagnos, några av dem är ännu yrkesverksamma.

Deltagarna, som är i tidig sjukdomsfas, har träffats vid åtta tillfällen med olika teman. En kort kurs har handlat om hur man kan leva med sin sjukdom berättar arbetsterapeut Jessica Engkvist.

– Vi har gått igenom minnestekniker och hjälpmedel som kan underlätta vardagen. Men vi har också bowlat och gjort studiebesök på stadsteatern och fått uppleva världen bakom scenen.

Jessica Engkvist betonar vikten av att ha kul tillsammans.

– Det här är ju personer som annars ofta känner sig social isolerade. Genom träffarna får de möjlighet till kravlöst umgänge, här är det helt okay att glömma bort sig då och då.

Anhöriga till deltagarna inbjöds till första träffen. Demensteamet har även arrangerat en anhörigkväll med bland annat läkare och andra sakkunniga på området.

En återträff med deltagarna är planerad, sedan görs en intern utvärdering av verksamheten. Jessica Engkvist tycker att träffarna fyller viktiga behov och hoppas på en fortsättning i höst. Det gör även deltagarna och deras anhöriga säger hon.

Magnus Westlander