Fler sommarläger för unga anhöriga

Våren knackar på dörren och det börjar bli dags att planera för sommaren. För dig som har en demenssjuk förälder arrangeras läger på flera håll i landet. Alzheimerfonden står för resa, kost och logi.

Sedan 2011 har ungdomar och unga vuxna med en demenssjuk förälder samlats utanför Avesta på sommaren. Förra året deltog 21 stycken i lägret på Sjöviks folkhögskola vilket innebar fullt hus. Lika många är anmälda till lägerverksamhet i år, trots det finns goda möjligheter att få plats.

– I augusti arrangeras läger, inte bara i Avesta, utan även i skånska Furuboda och Luleå i norr. Därför kan vi erbjuda betydligt fler platser i år, säger Gudrun Strandberg, demenssjuksköterska i Avesta kommun och en av initiativtagarna till de omtyckta sommarlägren.

Hon gläds över att fler ungdomar nu får denna möjlighet men ser även andra fördelar med att sommarläger anordnas på flera håll i landet.

– För en del är det ett stort steg att för första gången åka på ett läger som detta. Då kan det kännas tryggt att veta man inte är alltför långt hemifrån, om man skulle ångra sig och vill åka hem.

Vistelsen brukar bli en upplevelse som man inte vill vara utan berättar Gudrun Strandberg. Många ungdomar återvänder år efter år, Vänskapsband knyts och många träffas och håller kontakt genom de särskilda facebookgrupper som finns för denna målgrupp.

Upplägget för sommarens läger ser ungefär ut som tidigare. Föreläsningar varvas med aktiviteter som yoga, taktil massage, bad och korvgrillning. Däremellan finns gott om tid  dela erfarenheter av att leva med en demenssjuk föräldrer.

Av sommarens fyra läger vänder sig tre till åldersgruppen 18–30 år. De fjärde lägret, som arrangeras i Skåne, riktar sig till barn upp till 17 år med (icke-demenssjuk) förälder. Mer information och anmälningssida finns på www.avesta.se/sommarlager » (nytt fönster). Där kan man också få kontaktuppgifter till ungdomar som har deltagit i sommarlägren.

Magnus Westlander

Publicerad 2016-03-03
Senast uppdaterad 07 mars 2016 - 12:13Newspage © Svenskt Demenscentrum

Sommarläger för unga med en demenssjuk förälder äger rum i Dalarna, Norrbotten och Skåne 

Svenskt Demenscentrum, Sveavägen 155, 113 46 Stockholm | tfn: 08 690 58 00 | e-post: info@demenscentrum.se

Loading   Sökning pågår