Svenskt Demenscentrum

Nyhetsbrev | augusti 2009


NYHETER INOM DEMENSOMRÅDET


Ny webbutbildning följer nationella demensriktlinjer
Igår presenterade Socialstyrelsen en preliminär version av Nationella riktlinjer för god vård och omsorg vid demenssjukdom. Riktlinjerna ska ligga till grund för den webbaserade utbildning som Svenskt Demenscentrum håller på att ta fram. Läs mer »

Oklart om Medelhavskökets betydelse för alzheimer På senare år har forskare intresserat sig för sambandet mellan Medelhavskost och Alzheimers sjukdom. Två nya studier i det senaste numret av tidskriften JAMA kommer fram till vitt skilda resultat. Läs mer »

Idrottspris ges till alzheimerforskningen Golfstjärnan Helene Alfredsson har fått Göteborgs-Postens Stora Sportpris på 40 000 kr. Pengarna tänker hon donera till bl a alzheimerforskningen. Läs mer »

Medelålderns livsstil påverkar demensrisken Rökning och högt blodtryck i medelåldern ökar risken för att senare i livet drabbas av demenssjukdom. Det visar en stor amerikansk studie publicerad i det senaste numret av Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry. Läs mer »

Höga kolesterolvärden ökar risk för demens Studien publiceras i det kommande numret av den medicinska tidskriften Dementia & Geriatric Cognitive Disorders. Läs mer »

Nytt EU-initiativ om demenssjukdomar Demenssjukdomarna måste bekämpas på flera fronter. Det anser EU-kommissionen som bland annat vill verka för en övergripande samordning av medlemsländernas forskning på området. Läs mer »

Nya belägg för att kaffe skyddar mot demens Svenskt Demenscentrum har tidigare rapporterat om forskning som visat att kaffedrickande i medelåldern kan minska risken för att drabbas av demens senare i livet. Detta bekräftas nu i två nya studier. Läs mer »


SÖK PRIS FÖR BÄSTA HEMTJÄNSTTEAM

Förra året vann Borlänge det nyinstiftade priset Bästa hemtjänstteam 2008. Nu är det dags att anmäla sig till årets tävling »

 

 

ARBETA MED DEMENS

En bild kan säga mer än tusen ord På demensboendet Ekebo i Växjö är ingenting för vardagligt för att förevigas. Undersköterskan Åse Johnsson berättar om hur bilder kan användas i demensvården »

 


ANHÖRIGA VÄLKOMNAS TILL STADSHUSET

En dag för anhöriga Lördagen den 10 oktober öppnas portarna till Stockholms stadshus. Anhöriga från hela landet välkomnas till Blå hallen och Gyllene salen. Det blir spännande föreläsningar, underhållning och mingel. Läs mer » 

 

––––––
Vill du inte ha nyhetsbrev från Svenskt Demenscentrum i fortsättningen? Avregistrera dig
här »
––––––

 

Senast uppdaterad 23 april 2013 - 13:34 © Svenskt Demenscentrum

Svenskt Demenscentrum, Sveavägen 155, 113 46 Stockholm | tfn: 08 690 58 00 | e-post: info@demenscentrum.se

Loading   Sökning pågår