Svenskt Demenscentrum

Nyhetsbrev | februari 2009NYHETER INOM DEMENSOMRÅDET

Ingo alzheimersjuk de sista åren Boxaren Ingemar Johansson, som nyligen avled, insjuknade för fem år sedan i Alzheimers sjukdom. Ingen kan säga säkert att hans karriär bidrog till sjukdomen men forskarna ser ändå tydliga samband mellan upprepade slag mot huvudet och demenssymptom. Läs mer »

Demensteam i Malmö läggs ned Malmö var tidigt ute med att bilda särskilda hemtjänstgrupper för personer med demens. Nu avvecklas ett av demensteamen, trots starka protester från anhöriga och personal. Läs mer »

Färre kalorier kan ge äldre bättre minne Ett minskat intag av kalorier kan ge bättre minne hos äldre. Det visar en ny tysk studie som publiceras i den amerikanska tidskriften PNAS. Läs mer »

Lugna utåtriktade personer har lägre demensrisk Personer som inte oroar sig och har en utåtriktad livsstil med många vänner löper mindre risk att drabbas av demens på äldre dagar. Det visar en ny svensk studie från Karolinska Institutet. Läs mer »

Ny riskgen kan förklara könsskillnader vid alzheimer I hög ålder löper kvinnor större risk att drabbas av demens än män. Ny forskning pekar på att orsaken till skillnaden delvis går att hitta i arvsmassan. Läs mer »

Kaffe kan skydda mot demens Kaffedrickande i medelåldern kan minska risken för att drabbas av demens senare i livet. Det visar en ny svensk-finsk studie publicerad i tidskriften Journal of Alzheimer´s Disease. Läs mer »


UTBILDNING

Landets första Silviasjuksköterskor tar examen "Jag har stärkts i min yrkesroll och känner verkligen lust att jobba vidare". Det säger Ann-Marie Wall som numera kan titulera sig Silviasjuksköterska. Ett 40-tal sjuksköterskor har nyligen avslutat utbildningen. Läs mer »


UNG OCH ANHÖRIG

Min mamma har demens Susanne Axelsson gick på gymnasiet i Boden när hennes mamma fick diagnosen frontallobsdemens. Idag driver hon en webbplats för att ge unga anhöriga det stöd hon själv aldrig fick. Läs mer »


ARBETA MED DEMENS

En utmaning att arbeta med pannlobsdemens Det är psykiskt tungt att arbeta med pannlobsdemens men när man lyckas skapa tillit och förtroende ger det så mycket tillbaka. Det säger Lidia Castro, undersköterska på Sätra vård- och omsorgsboende i Stockholm. Läs mer »


NYTT PÅ WEBBEN

Nya artiklar, böcker och filmer, gå in på vår hemsida: www.demenscentrum.se

––––––
Vill du inte ha nyhetsbrev från Svenskt Demenscentrum i fortsättningen? Avregistrera dig här »
––––––

 

Senast uppdaterad 23 april 2013 - 13:34 © Svenskt Demenscentrum

Svenskt Demenscentrum, Sveavägen 155, 113 46 Stockholm | tfn: 08 690 58 00 | e-post: info@demenscentrum.se

Loading   Sökning pågår