Orienteringsförmåga

Orienteringsförmågan försämras vid demenssjukdom, ofta i ett tidigt skede. Det ökar risken att gå vilse, till exemepl på väg hem från matbutiken eller busshålplatsen. Senare i sjukdomsförloppet kan det vara svårt att hitta i sin egen lägenhet. Även förmågan att orientera sin kropp i rummet försämras gradvis. Personen kan börja ta snedsteg, tappa balansen och av misstag sätta sig bredvid toalettestolen.

Även tidsuppfattningen påverkas

Det blir också svårare att orientera sig i tid, något som delvis hänger ihop med minnesstörningen. Tidsuppfattningen blir efterhand alltmer uppluckrad och i medelvår demensfas kan det vara svårt att skilja mellan dag och natt. Det kan upplevas logiskt att gå upp mitt i natten, klä på sig och gå till jobbet, även om man slutat arbeta för flera år sedan. I början kan klockor och kalendrar vara tillräckligt för att kompensera bristerna. Även anhöriga kan hjälpa till med planering och passning av tider.

Vid demens kan tidsbegreppet luckras upp så att man helt tappar känslan för hur lång tid som har förflutit. Ett exempel är Georg, 84 år, som sköts av sin hustru i hemmet. Han har demens, av medelsvår grad, med minnes- och orienteringsproblem till tid och plats. Om hustrun lägger fram hans klädesplagg på morgonen så kan han själv klä sig –  men bara om hon tar fram ett plagg i taget.

Exemplet George

George är gladlynt och hustrun klarar att sköta hushållet ensam med stöd av en dotter som hjälper till med matlagningen. Hustrun kan dock inte lämna honom ensam hemma. Hon har försökt.

– Jag går till affären och är borta i 10 minuter – sedan är jag tillbaka, säger hon.

– Javisst, svarar han leende. Men så fort hustrun har stängt dörren blir han orolig. Var är min hustrun? Georg ropar efter henne och börjar leta – han letar i garderober och slänger ut allt han hittar. Han vandrar in i köket och letar i kylskåpet. När hustrun kommer efter tio minuter är han alldeles förtvivlad och hemmet helt upp och nedvänt. För Georg upplevde sig helt övergiven när han inte såg eller hörde sin hustru – för honom var hon borta i en evighet.

Publicerad: 2008-09-16, Uppdaterad: 2020-01-14