Göteborgs handläggare utbildar sig i demens

26 feb 2014
 UTBILDNING

I höstas förkovrade sig 28 av Göteborgs biståndshandläggare i demens. I vår arrangeras åter utbildningen som de gick med Demens ABC plus Biståndshandläggare som grund. 

Målet med utbildningen är att deltagarna ska få ökad förståelse för personer med demenssjukdom för att få större säkerhet och kvalitet i biståndshandläggningen.

Ann-Sofie O'Dwyer

– Demenssjukdom medför stora förändringar i vardagen för de personer som drabbas och deras anhöriga. För att få en så god livskvalitet som möjligt är det viktigt att den hjälp man får är individuellt utformad och att den bygger på en god kompetens inom alla professioner – biståndshandläggarnas arbete är av stor betydelse, säger Ann-Sofie O'Dwyer, Silviasyster och vårdutvecklare i Göteborgs stad.

Ann-Sofie O´Dwyer ingår i det kompetensnätverk i Göteborg som tagit initiativ till utbildningen som omfattar fyra halvdagar. Flera av demensnätverkets medlemmar föreläser. Deltagarna förväntas göra Demens ABC plus för biståndshandläggare, Svenskt Demenscentrums webbutbildning, före eller i samband med utbildningen. Varje kurstillfälle tar upp olika teman – bland annat basal demensutredning, personcentrerat arbetssätt och anhörigstöd – med tillhörande reflektionsfrågor. 

– Höstens biståndshandläggarutbildning visade att deltagarnas kunskaper kring demens och erfarenheter av att möta personer med demenssjukdom var mycket varierande. Utvärderingen av utbildningen var övervägande positiv, sägen Ann-Sofie O'Dwyer.