Vad händer i hjärnan vid Alzheimers sjukdom?

Den friska hjärnan
Bild på nervcell

Hjärnbarkens nervceller består av en cellkropp med cellkärna och dendriter. Från cellkroppen går en längre utlöpare (axon) till nervtrådarna. Där sitter synapserna som fungerar som kontaktytor mellan nervcellerna.

Mellan synapserna överförs impulser som får oss att reagera, tänka och handla. Impulserna leds blixtsnabbt från nervcell till nervcell och vidare till våra olika muskler. Överföringen regleras av olika signalsubstanser.


Den sjuka hjärnan

Plack
Vid Alzheimers sjukdom bildas små klumpar – plack – vid nervtrådarna. Det består främst av beta-amyloid, ett protein som även förekommer i en frisk hjärna. Placken uppträder först i den del av hjärnan som kalla hippocampus och sprider sig efterhand till andra delar. 

Tangles (fibriller)
Den andra typiska hjärnförändringen vid alzheimer är tangles, även kallade fibriller. Det är små trådlikande strukturer som bildas inuti cellkroppen och förhindrar transporten av näringsämnen inuti nervcellen.

De sjukliga förändringarna – plack och tangles – gör att kontaktvägarna mellan nervcellerna först blockeras. Impulser får då allt svårare att nå fram till olika delar av hjärnan. Efterhand sprider sig de sjukliga förändringarna och gör att en allt större del av hjärnans nervceller förtvinar och dör.

Exakt vilken roll plack och tangles spelar för Alzheimers sjukdom är ännu oklart. Bildas placken av en överproduktion av beta-amyloid eller eller en bristande förmåga att bryta ned beta-amyloid? En annan ännu obesvarad fråga är varför ansenliga mängder av plack också kan finnas i en hjärna hos en äldre person utan demenssymptom.

Senast uppdaterad 08 mars 2016 - 11:00 © Svenskt Demenscentrum

 

 

 


FAKTA
Vid födseln finns ca 100 miljarder nervceller i hjärnan. Vid Alzheimers sjukdom dör närmare 90 procent av alla nervceller. 

 

 

 

Bild på alzheimerhjärnaSjuk och frisk hjärna
Jämför foton med PET-kamera »

Svenskt Demenscentrum, Sveavägen 155, 113 46 Stockholm | tfn: 08 690 58 00 | e-post: info@demenscentrum.se

Loading   Sökning pågår