Fotbollsminnen väcks i Malmö

”Heja grabbar friskt humör”. På Trygghetens vårdboende i Malmö viftar en grupp äldre personer med himmelsblåa flaggor medan de skanderar hejaramsor. ”Vi har haft härliga stunder och skrattat mycket”, säger Elisabeth Petersson, samtalsledare i pilotprojektet Fotbollsminnen. 

Trygghetens vårdboende är ett av tre äldreboenden i Malmö som deltagit i Fotbollsminnen. Syftet med projektet, som Svenskt Demenscentrum och Svenska Fans står bakom, var att se om samtal om fotboll kunde väcka minnen till liv och skapa gemenskap bland personer med demenssjukdom. Elisabeth Petersson som har lett grupperna, utan att vara någon fotbollsexpert, försäkrar att så är fallet.

– Det har varit en härlig atmosfär i grupperna och många fina ögonblick. Stoltheten hos mannen som kände igen Calle Palmér och Bosse Larsson (gamla fotbollsstjärnor i Malmö FF red anm.) på fotografierna gick inte att ta miste på. Inte heller glädjen hos mannen som började berätta om korpmatcherna på Limhamnsfältet och korven han alltid köpte på vägen hem.

Flera kvinnor engagerade

Elisabeth Persson arbetar som aktivitetsledare på Trygghetens vårdboende och har lett samtalsgrupper utifrån en rad skiftande ämnen. Något som överraskade henne var att flera kvinnor var så engagerade i fotbollsgrupperna.

– Man har väl en föreställning att det bara var män som höll på med fotboll förr. Men en gammal dam berättade målande hur hon som liten spelade med pojkarna på gatan. Hon mindes väl hur de var klädda och att det inte var så mycket trafik på den tiden.

Elisabeth Petersson har under hösten/vintern arrangerat flera fotbollsträffar på Trygghetens vårdboende. Antalet deltagare har varierat mellan fyra och sex – tre personer har deltagit i samtliga träffar. ”Fotbollskitet”, som Svenskt Demenscentrum tagit fram, har fungerat som minnesväckare. Det innehåller fotografier på gamla Malmö FF-spelare, korta texter från klubbens historia, hejaramsor, tröjor, halsdukar, vimplar – och så en fotboll, förstås. 

– Alla ville se och känna på fotbollen. När jag kom till en av träffarna hade deltagarna redan tagit fram bollen och passade den till varandra, andra viftade med vimplarna, säger Elisabeth Petersson.

Deltagarna fick vara experter

Fotbollstemat tycks ha gått hem även på de båda andra äldreboendena som deltagit i pilotprojektet. Det visar Svenskt Demenscentrums uppföljning. Den korta handledningen med konkreta tips – som följde med fotbollskitet – uppskattades av samtalsledarna. Ingen av dem ser sig som fotbollsfantast, något som kunde vändas till en fördel. Det blev deltagarna som fick vara experter på området. 

Samtalen stannade inte vid fotboll. En kvinna berättade att diktatorn Franco ogillade fotboll och minnesbilder dök upp från hennes uppväxt i Spanien.

Under 2014 kommer Fotbollsminnen Malmö FF att bli tillgängligt för alla äldreboenden i Malmöregionen. Genom ett samarbete med Idrottsmuseet i Malmö startar en avgiftsfri utlåningsverksamhet av fotbollskiten. Museet är även öppet för att arrangera särskilda fotbollsgrupper för personer med demenssjukdom och deras anhöriga i museets lokaler. 

Svenskt Demenscentrum och Svenska Fans planerar för Fotbollsminnen med andra klubbar och för andra delar av landet. Vårdpersonal som vill ta egna initiativ och starta fotbollsgrupper kommer att kunna ladda ned handledning, hejaramsor och annat användbart material på Svenskt Demenscentrums webb. Materialet blir tillgängligt under vintern/våren 2014.

Magnus Westlander

Publicerad: 2014-03-19, Uppdaterad: 2020-02-27