Gamla möbler får nytt liv 

På Karlsgårdens dagverksamhet i Tierps kommun råder febril aktivitet bland några av gästerna. De gör gamla möbler som nya.

I en del av det stora allrummet målar Stig-Evert, Kurt och Per-Gunnar om ett gammalt vitrinskåp. Nu ska furuträet bli vitt och fräscht. När skåpet är färdigrenoverat ska det lämnas över till boendet som ligger strax intill. I det nygamla vitrinskåpet kommer boendets finporslin att förvaras.

Fåtöljer kläs om

Ytterligare möbler trängs längs med ena väggen i rummet och väntar på sin tur av handpåläggning. De flesta av de sköna fåtöljerna som används i rummets sittgrupper har personalen och gästerna klätt om tillsammans. Här finns också en vävstol med en påbörjad blåvit trasmatta. Vävstolen är inte helt lätt att hantera, men personalen berättar att det ibland händer att någon av gästerna vill försöka. 

– De flesta av möblerna fick vi i samband med flytten hit för åtta år sedan. Några plockade vi upp från källaren, andra har skänkts till oss, berättar Lise-Lott Hållqvist som är undersköterska på Karlsgården. 

Stor skaparglädje

Av en invånare i trakten har dagverksamheten fått lådvis med pyssel och material av olika slag, en tacksam gåva som kommer väl till användning i dagverksamhetens pysselverkstad. Här inne syns spår av pysslandet överallt: hängdekorationer av garn, gjutna figurer, pappblommor, tavlor, färgburkar, lim och penslar.  Den engagerade personalens intressen sätter tveklöst sin prägel på verksamheten. 

– Allt här inne har vi gjort. Vi har mycket fantasi och hämtar idéer från sociala medier, säger Maria Birkehorn, Silviasyster på Karlsgården.

Idyllisk bruksmiljö

Den gigantiska tavlan på väggen inspirerar säkert gästerna till kreativt skapande. Det 20 kvadratmeter stora konstverket är målat av den lokala konstnären Agne Söderberg (1917–2007). Motivet är hämtat från Karlsholms bruk med sina idylliska omgivningar, precis det som syns när man tittar ut genom Karlsgårdens fönster med de hemmasydda spetsgardinerna. Där kan man se sjön med fontänen, bruksmiljön med anor från 1700-talet, Lancashire-smedjan, herrgården och den välbevarade klockstapeln.

Grönområden på gångavstånd

Grönområdena runt sjön ligger på ett par minuters gångavstånd från Karlsgården. Eftersom dagverksamheten saknar en egen trädgård går hela gänget ofta till parken under sommarhalvåret. Soffor och bord står uppställda utefter sjön där man kan slå sig ned och mata änderna eller fika – och kanske diskutera nya spännande skaparprojekt.

Text och foto: Christina Nemell

 

Läs mer:

Fler aktivitetstips för dagverksamheter finns i boken Utveckling av dagverksamhet. Den finns i vår webbshop som du hittar här. (Öppnas i nytt fönster.)

Publicerad: 2024-04-10, Uppdaterad: 2024-04-16