Ökad delaktighet med gemensamma måltider

Gemensamma måltider är exempel på vad som kan ingå i ett rehabiliterande arbetssätt. Måltiderna är inte bara ett sätt att förebygga undernäring, utan ökar också gästernas delaktighet genom att de serverar maten till sig själva eller deltar i matlagning och bakning.

På Silviahemmet utanför Stockholm är de flesta av gästerna under 65 år. Många av dem är hälsomedvetna och pålästa om sin sjukdom. De flesta känner till FINGER-studien och har lagt om sin kost genom att ersätta kött med fisk eller vegetarisk kost.

Vegetariskt fler gånger i veckan 

bil på Hoa Hoang– Våra gäster vet vad de vill och tackar gärna ja till vegetariska rätter, berättar Silviasköterska Hoa Hoang som ansvarar för Silviahemmets veckomenyer. 
 
För det mesta är lunchen vegetarisk två dagar i veckan, men är det någon som gärna vill ha kött får de det vid sidan om. När Hoa planerar recepten utgår hon från basvaror som lax, torsk, vegetariska produk­ter, kyckling och massor av grönsaker. Råvarorna be­ställs med hemkörning. Personalen turas om att hålla i tillagningen i köket.

Gästernas önskemål styr menyn

På Silviahemmet styr gästerna vad som serveras och veckomenyerna baserar sig på vad gästerna tidigare har tyckt om. De som vill hjälper också till att laga maten. Det blir som en aktivitet i sig. Gästerna börjar anlända till dagverksamheten klockan 09.00 på morgo­nen. Vid 09.30 är det morgongympa i cirka 20 minuter. Den hålls utomhus på sommaren. Klockan 10.00 blir det en ordentlig frukost med ägg, ostmacka, frukt och grönsaker. Brödet är alltid fiberrikt.

– Flera i personalen slänger gärna ihop en filmjölks-limpa med frön och nötter som är både nyttig och mycket populär, berättar Hoa.

Fika med miniglass och bär

Efter frukosten väntar promenader eller andra akti­viteter. Lunchen dukas fram klockan 13.00. För att gästerna ska hinna blir hungriga till dess serveras inga mellanmål, även om det alltid finns frukt att tillgå för den som önskar. Promenaderna hjälper också till att locka fram hungern. Fika blir det direkt efter lunchen eftersom gästerna åker hem vid 15-tiden. Då bjuds det ofta på glass med bär eller frukt. 
 
– Istället för stora glasspaket köper vi in miniglassar. Vi har upptäckt att de flesta tycker att det är alldeles lagom efter en mättande lunch, säger Hoa.

Hoa och gästerna har lagat en aptitretande wok med paprika, broccoli, sojabönor, spetskål, råris och en räkblandning med ingefära, vitlök och gurkmeja.

Text och foto: Christina Nemell
 
 

Publicerad: 2024-04-09, Uppdaterad: 2024-04-16