Kalender

Anhörig i nöd och lust • Online & Göteborg 

30
mar
Datum: 30 mars 2023
Tid: 13:00 – 17:00
Plats:
Online eller Scandic Crown, Polhemsplatsen 3, Göteborg
Arrangör:
Bräcke diakoni

Bräcke diakoni bjuder in till en avgiftsfri halvdagskonferens.

Hur kan man stärka personer över 65 som stöttar eller vårdar sin partner i hemmet?
Ta del av anhörigas egna tankar, våra föreläsares djupa kunskap och ta del av det utbildningsmaterial som projektet tagit fram.

Ur programmet:

  • Den livsviktiga beröringen Hur kan oxytocin och beröring påverka parrelationer? Kerstin Uvnäs-Moberg, läkare och professor med inriktning på oxytocinets helande effekter.
  • Låt det opratade bli sagt Att börja prata om tankar och känslor som ofta förblir opratade i parförhållanden där den ena är beroende av den andres hjälp är hälsosamt för båda. Ann-Marie Stenhammar, projektledare och utredare.
  • Våld i äldres nära relationer Våld i nära relationer förekommer i alla grupper. Trots det finns det en utbredd föreställning om att ingen skulle vilja utöva våld och övergrepp mot äldre. Detta leder till att våldet i många fall förblir oupptäckt, eller att den som är våldsutsatt inte blir trodd om hen berättar för någon om våldet. Anette Marklund, Utbildare på Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet.
  • Om Bräcke projekt I nöd och lust Om erfarenheter och projektets material. Lisa Scheljde, projektledare, och Helena Holmberg.

Moderator: Susanne Rolfner-Suvanto, verksamhetsansvarig Omvårdnadsinstitutet, representerar Nka i projektets ledningsgrupp.

Konferensen arrangeras av Bräcke projekt I nöd och lust. Det går att delta online eller på plats. Du anger i din anmälan vilket du önskar.

Mer information » (PDF i nytt fönster)

Neuropsykiatriska tillstånd • Online 

21
jun
Datum: 21 juni 2023
Tid: 12:15 – 13:00
Plats:
Online
Arrangör:
Mindmore

Mindmore bjuder in till webbinarium för dig som verkar inom primärvård, företagshälsovård eller specialistvård.

Mild till måttlig neuropsykiatrisk funktionsvariation i primärvården? Tidigare insatser och samtidig utredning och behandling i primärvården, det är Socialstyrelsens nya direktiv för neuropsykiatriska tillstånd. Hur gör andra en primärvårdsutredning och vad innehåller den, vilka professioner är inblandade och hur fungerar samarbetet med specialistvården? Tillsammans möts vi för att fokusera på NPF-diagnoser, hur primärvården kan ta sig an det utökade uppdraget på NPF och undervisa om hur Mindmores nya testbatterier, som är anpassade för primärvårdsutredningen, kan stötta er verksamhet.

Föreläsare från Mindmore: Leg. psykologer Jens Berggren och Frida Strömgren

Webbinariet är avgiftsfritt, föranmälan krävs.

Mer information via Mindmores hemsida » (nytt fönster)

Hur skiljer sig affektiva tillstånd från stressrelaterad ohälsa i den kognitiva profilen? Hur påverkar recidiverande depressioner en patients kognitiva funktionsnivå och hur stöttar vi en patient med en nedstämd hjärna? Här tittar vi på vilka testbatterier och test som kan vara hjälpsamma vid bedömning av affektiva tillstånd, grad av depression och kognitiv nedsättning.

Café Minnesvärt • Sthlm 

31
aug
Datum: 31 augusti 2023
Tid: 18:00 – 19:30
Plats:
Erstagatan 1 K, Stockholm
Arrangör:
Ersta diakoni

Ersta diakoni bjuder in till Café Minnesvärt, ämnet för kvällen är ”Försök inte lura mig!”.

Föreläser gör Anna Lena Nordlinder. Hon är volontär hos Polisen sedan 2011. Hon informerar om bedrägeribrott som riktar sig mot äldre. Hon ger tips på hur man kan skydda sig och vad man bör tänka på i olika slagsbedrägerisituationer.

Café Minnesvärt är avgiftsfritt, föranmälan krävs.

Mer information » (PDF i nytt fönster)

Stockholms Demensdag 2023 

21
sep
Datum: 21 september 2023
Tid: 8:30 – 16:15
Plats:
Citykonferensen, Ingenjörshuset, Malmskillnadsgatan 46, Stockholm
Arrangör:
Svenskt Demenscentrum och Stockholms läns Äldrecentrum

Torsdag den 21 september 2023 – Internationella alzheimerdagen – är det åter dags för Stockholms Demensdag. Vi välkomnar medarbetare inom Region Stockholm och alla andra som möter personer med demenssjukdom i sitt arbete.

Under dagen föreläser några av landets ledande experter på kognitiva sjukdomar om frontallobsdemens (professor Caroline Graff), Parkinsondemens och Lewykroppsdemens (professor Per Svenningsson). Andra teman är den nya bloddiagnostikens möjligheter (docent Sebastian Palmqvist) och vad det innebär att leva med kognitiv sjukdom mitt i livet (doktorand Malin Aspö och medicine doktor Charlotta Ryd).

För att ge plats åt fler deltagare erbjuder vi i år samma föreläsningar under för- och eftermiddagen. Välj det alternativ som passar dig bäst:

  • Förmiddag kl 8.30 – 11.45
  • Eftermiddag kl. 13.00 – 16.15

Tio utställare finns på plats och under dagen finns tid att besöka dem och mingla med andra deltagare.

Avgift: 595 kr, inkl. moms
Sista anmälningsdag: 5 september. Obs! Anmälan är bindande men kan överlåtas till kollega.
Länk till program och anmälan:
bokning.demenscentrum.se/konferenser/stockholms-demensdag-2023/

bild på