Nya diagnosmetoder är vid sidan av effektivare läkemedel ett centralt mål för alzheimerforskningen. Svårigheter att upptäcka sjukdomen leder i vissa fall till feldiagnosticeringar, även på specialistmottagningar. På vårdcentraler är diagnosen "uns demens" (ospecificerad demens) fortfarande vanlig, delvis beroende på att läkarna anser sig inte ha tillräckligt på fötterna för att kunna avgöra vilken demenssjukdom som ligger bakom symptomen.
På senare år har framsteg gjorts inom diagnostiken. Genom analys av bland annat ryggvätska kan man numera med ganska god tillförlitlighet upptäcka Alzheimers sjukdom, till och med innan symptomen har visat sig. Men metoderna är dyra och därför har Lundaforskaren Oskar Hansson och hans forskarlags nya upptäckt mötts av stort intresse, även internationellt.
Deras metod för att analysera blodprov är betydligt billigare och ändå lika tillförlitlig som specialistmottagningarnas avancerade diagnosverktyg. Metoden testat nu i praktiken på vårdcentraler i Skåne.
Kommer blodprovsanalys att revolutionera alzheimerdiagnostiken och vilka kommer i så fall att få testa sig? Det är ett par av frågorna som Oskar Hansson diskuterar i Henrik Frenkels podd. Lyssna här (nytt fönster).