Professorer efterlyser samordning av demensforskningen

En samordning av forskningen är nödvändig för att innovationer ska komma till nytta vid demenssjukdom och åldersrelaterad sjuklighet. Det anser tre professorer från Karolinska institutet som vill se ett nationellt centrum för demensforskning.

Bengt Winblad, senior professor vid Karolinska institiutet, har tillsammans med professorskollegorna Laura Fratiglioni och Linus Jönsson, tagit fram ett förslag på hur en nationell centrumbildning för demensforskning kan se ut. Förebilden är de centra som finns för cancer och precisionsmedicin. Förslaget ligger nu på Socialdepartementets bord.

Bjuda in andra lärosäten

bild på Bengt Winblad– Vi har skickat in förslaget för att få fart på processen. Nästa steg är att bjuda in övriga universitetssjukhus och lärosäten för diskussion kring ett samarbete, jag har redan ringt runt till flera av dem, säger Bengt Winblad  (se bild) till Dagens medicin.

Professorerna menar att ett nationellt centrum är nödvändigt för att innovationer inom forskningen ska komma till nytta vid demenssjukdom och att svensk demensforskning ska bibehålla ledarskapet inom utveckling av biomarkörer och nya läkemedelsterapier.

Fyra områden pekas ut

Förslaget till den nya centrumbildningen pekar ut fyra områden för samordning:

  • Införande av ny diagnostik och behandling inom rutinsjukvård
  • Preventionsinsatser på individnivå och befolkningsnivå
  • Kliniknära och epidemiologisk forskning
  • Grundforskning och utbildning

År 2019 beräknades demenssjukdomarna samhällskostnader uppgå till drygt 80 miljarder kronor.

– Det kostar enorma pengar varje år, det vi behöver för ett nationellt centrum är "peanuts" i sammanhanget, säger Bengt Winblad. 

Publicerad: 2025-03-26, Uppdaterad: 2025-04-15