Sök böcker och film

Checklista - Miljöanpassningar som bidrar till ökad delaktighet 

Myndigheten för delaktighet (2015)
 Böcker och rapporter

Denna checklista har tagits fram inom ramen för regeringsuppdraget Teknisk utveckling inom vård och omsorg om personer med nedsatt beslutsförmåga.

Denna checklista har tagits fram inom ramen för regeringsuppdraget Teknisk utveckling inom vård och omsorg om personer med nedsatt beslutsförmåga. Uppdraget handlade om att minimera begränsnings- och tvångsåtgärder inom vård och omsorg. Checklistan har tagits fram vid Myndigheten för delaktighet och är avsedd för särskilda boenden. Den är ett komplement till kunskapsmaterialet Miljöanpassningar som bidrar till ökad delaktighet.

Ladda ned Checklistan – Miljöanpassningar
som bidrar till ökad delaktighet (pdf)

Hjältarna på Mistelön: Om Alzheimer och de andra 

Lena Kilander (2024)
 Böcker och rapporter

Hur känns det att ha Alzheimers sjukdom? Mikaela hade redan innan den formella diagnosen förstått att det hon drabbats av inte bara var ‘vanlig glömska’. Till sin lättnad märker hon att det mesta ändå fungerar bra, och att hon känner sig precis som vanligt.

Hur känns det att ha Alzheimers sjukdom? Mikaela hade redan innan den formella diagnosen förstått att det hon drabbats av inte bara var ‘vanlig glömska’. Till sin lättnad märker hon att det mesta ändå fungerar bra, och att hon känner sig precis som vanligt. Särskilt när det är vår och sommar ute i paradiset på Mistelön, tillsammans med sin syster Marie och svåger Håkan. Marie, som själv varit orolig över sitt sviktande minne, märker till sin lättnad att hon förkovrar sig i hjärnkunskap. Håkan har till sin oförställda glädje undgått att drabbas av stroke, och tränar nu upp sina färdigheter som konditor.

Sommarstugegrannarna Leif och Hedvig är mer tillbakadragna. Leif har fått märkliga mardrömmar och söker sin husläkare upprepade gånger utan något svar, medan Hedvig tar strid mot sin oempatiska rektor. Men det är runt grannen Fredrik som det mesta rör sig. Varför har han snöat in på siffror och flaggor, och varför kidnappar han grannens hund!? Ska deckarklubben Hjältarna på Mistelön lyckas lösa detta mysterium?

Lena Kilander är professor och överläkare i geriatrik i Uppsala, och har arbetat i över trettio år som läkare, universitetslärare och forskare med minnessjukdomar som specialitet. Hon vill hjälpa till att öka kunskapen om hjärnans ålderssjukdomar, som drabbar cirka 150 000 personer i Sverige. Till sin hjälp har hon här skapat några fiktiva, sympatiska personer i 65-årsåldern och placerat dem på en idyllisk mälarö, där de njuter av naturen.

Förlag: Lava Förlag

Fjärilsmamman 

Lotta Fång (2024)
 Barn och ungdom

Fjärilsmamman tar oss med på en resa där två små systrar upplever sin mammas tilltagande personlighetsförändring, likt en fjäril som byter skepnad. Men vad händer när mamman, som varit som en fjäril på en solig sommaräng, börjar bete sig som en nattfjäril?

Fjärilsmamman tar oss med på en resa där två små systrar upplever sin mammas tilltagande personlighetsförändring, likt en fjäril som byter skepnad. Men vad händer när mamman, som varit som en fjäril på en solig sommaräng, börjar bete sig som en nattfjäril?

Lotta Fång berättar en gripande historia om en familj där en ung mamma drabbas av en demenssjukdom och hela familjen påverkas och hamnar i kaos. Med hjälp av Mia Rindtofts vackra bilder, utforskar vi svåra känslor och lär oss att livet trots allt går vidare.

Det här är en verklighetsbaserad berättelse i sagans form som vill ge hjälp till bearbetning när det värsta händer, att en mamma dör. Det är en mörk berättelse som ändå skimrar av kärlek, mod och hopp.

Förlag: Lava Förlag

Ledarskap inom äldreomsorg – handbok för lärande och utveckling 

Egon Rommedahl & Therese Kleveland (2023)
 Böcker och rapporter

Äldreomsorgen står inför stora förändringar med hög personalomsättning och allt mer komplicerade sjukdomsbilder hos dem som vårdas. För att möta dessa utmaningar krävs arbetsgrupper som aktivt efterfrågar och delar kunskap och har ett tydligt gemensamt syfte och mål.

Äldreomsorgen står inför stora förändringar med hög personalomsättning och allt mer komplicerade sjukdomsbilder hos dem som vårdas. För att möta dessa utmaningar krävs arbetsgrupper som aktivt efterfrågar och delar kunskap och har ett tydligt gemensamt syfte och mål.

Bokens kapitel utgår från åtta teman – grupputveckling, delaktighet, reflektion, personen i centrum, levnadsberättelsen, empati, åsikt till insikt och värderingar. De kan läggas in i ett årshjul för att skapa tydlighet och struktur i arbetet och kan vara en del av en arbetsplatsträff. Kapitlen avslutas med förslag på samtalsupplägg och tips på praktiska övningar.

Ledarskap inom äldreomsorg hanterar ämnen som personcentrerad vård, social feedback, värdegrund, trygga arbetsplatser, samarbete och psykologisk trygghet.

Boken har gedigen förankring i väl beprövade teorier och författarnas egna erfarenheter av att arbeta med grupputveckling. Den kan läsas med behållning av dig som är enhetschef eller samtalsledare för arbetsgrupper inom vård och omsorg.

Förlag: Gothia Kompetens

Farmors minnen trillar ut men ändå finns hon kvar 

Sara Galli (2023)
 Barn och ungdom

Det är ingen ordning i farmors huvud.  Hennes minnen verkar ha slagit kullerbyttor. Allt är en enda röra. Hon tror att farfar är en dam. Hon går till affären utan byxor.

Det är ingen ordning i farmors huvud.  Hennes minnen verkar ha slagit kullerbyttor. Allt är en enda röra. Hon tror att farfar är en dam. Hon går till affären utan byxor. Hon vet inte hur hon ska laga pannkakor längre.  Pappa säger att farmor fått en sjukdom som gör att ­hon glömmer det mesta och att hennes minnen försvinner.  Då bestämmer sig Ebbe för att hjälpa farmor komma ihåg och börjar samla hennes minnen i en låda. Kommer alla få plats? Vad händer när alla hennes minnen är borta. Finns farmor kvar ändå?

Förlag: Idus Förlag

Mamma, kommer du att glömma oss nu? 

Ulrika Harmsen & Sofia Edgren (2023)
 Böcker och rapporter

Ulrika Harmsen var strax över 40, hade man och tre barn och arbetade som speciallärare när hon ramlade olyckligt på jobbet. Fallskadan orsakade en hjärntrötthet som inte ville gå över. Läkarna var förbryllade och utredning efter utredning gjordes utan att man förstod vad det var för fel.

Ulrika Harmsen var strax över 40, hade man och tre barn och arbetade som speciallärare när hon ramlade olyckligt på jobbet. Fallskadan orsakade en hjärntrötthet som inte ville gå över. Läkarna var förbryllade och utredning efter utredning gjordes utan att man förstod vad det var för fel. Under tiden var Ulrika sjukskriven och tvingades inreda ett tyst rum hemma där hon kunde återhämta sig efter aktiviteter som tidigare hört till vardagen, som att åka och handla eller hämta barnen i skolan. Men den 15 april 2020 kom beskedet hon aldrig hade väntat sig att få höra: Du har drabbats av Alzheimers sjukdom.

Allt blev svart den dagen och Ulrika sögs in i ett mörker av depression. Fanns det ens någon mening att leva vidare när hon ändå skulle dö, förr snarare än senare? Och samtidigt hade hon en familj och tre fina döttrar som älskade och behövde henne. För dem ville hon kämpa vidare. Men hur får man tillbaka livsglädjen när man vet att sjukdomen bryter ner en och gradvis gör en sämre för varje dag?

Ulrika Harmsen berättar öppet och ärligt om hur det är att få diagnosen alzheimer i ung ålder, om att tvingas berätta det värsta för sina barn och om att hitta redskap i vardagen för att hantera sjukdomen. Det här är historien om att få en dödsdom, men också om att hitta lusten att leva igen.

Förlag: Norstedts

Critical Dementia Studies 

Richard Ward, Linn J. Sandberg (red.) (2023)
 Böcker och rapporter

Critical Dementia Studies: An Introduction puts the critical into dementia studies. It makes a timely and novel contribution to the field, offering a thought-provoking critique of current thinking and debate on dementia.

Critical Dementia Studies: An Introduction puts the critical into dementia studies. It makes a timely and novel contribution to the field, offering a thought-provoking critique of current thinking and debate on dementia. Collectively the contributions gathered together in this text make a powerful case for a more politically engaged, deconstructive and critical treatment of dementia and the systems and structures that currently govern and frame it.

The book is interdisciplinary and draws together leading dementia scholars alongside dementia activists from around the world. The book will be of direct interest to researchers and scholars in the field of dementia studies and wider fields of health, disability and care. It will provide a novel resource for students and practitioners in the fields of dementia, health care and social care. The book also has implications for dementia policymaking, commissioning and community development.

Förlag: Routledge

Tillgänglig att läsa avgiftsfritt via Open Access » (nytt fönster)

När hjärnan sviker: om livet med demens 

Hedvig Söderlund (2023)
 Böcker och rapporter

Vad händer i hjärnan när vi drabbas av demenssjukdom och minnet sviker? Vad kan man göra för att skydda sig mot att utveckla demens? Finns det något botemedel när sjukdomen väl är ett faktum? Hedvig Söderlund är professor i psykologi och har studerat minnet och hjärnan i många år.

Vad händer i hjärnan när vi drabbas av demenssjukdom och minnet sviker? Vad kan man göra för att skydda sig mot att utveckla demens? Finns det något botemedel när sjukdomen väl är ett faktum? Hedvig Söderlund är professor i psykologi och har studerat minnet och hjärnan i många år. Här delar hon med sig av sin expertkunskap samt av egna erfarenheter som anhörig.

Boken är skriven med stort hjärta och guidar i det virrvarr av känslor som är vanliga när någon drabbas. Den går igenom Alzheimers sjukdom och andra vanliga demenssjukdomar – ger exempel på tecken att vara uppmärksam på och förslag på vad du bör göra om du misstänker att du själv eller någon annan är på väg att drabbas. Här får du stöd och tröst och påminns om att du inte är ensam.

Förlag: Bonnier Fakta

Dear Memories 

Tyskland (2023)
 Film

Om en bild är ett minne fruset i tiden, vad händer när fotografen börjar glömma?

Om en bild är ett minne fruset i tiden, vad händer när fotografen börjar glömma?

Fotografen Thomas Hoepker är kanske mest känd för sina lekfulla porträtt av Muhammad Ali, och sina bilder från 11 september vars genomslag visade att humor kan vara ett viktigt verktyg för att förstå även de hemskaste av händelser. Som den första tyska Magnumfotografen har han levt sitt liv genom linsen. Nu har han drabbats av Alzheimer och hans minne är på väg att försvinna. Tillsammans med sin fru ger han sig ut på en roadtrip genom USA och genom sitt eget konstnärskap. Dear Memories är en underhållande, varm och spännande film om fotografiets funktion och vad det är att minnas. Genom Hoepkers bilder och nyfikenhet vävs också ett porträtt fram av USA:s historia och nutid.

En vacker dag 

Frankrike (2023)
 Film

Tolken Sandra lever ensamstående med sin dotter samtidigt som hon måste hjälpa sin demenssjuka pappa med vård och ett nytt boende. Kärlekslivet är på paus, men en dag springer hon på Clément, en gammal vän. Passion spirar – men är det bara en affär eller finns här något mer?

Tolken Sandra lever ensamstående med sin dotter samtidigt som hon måste hjälpa sin demenssjuka pappa med vård och ett nytt boende. Kärlekslivet är på paus, men en dag springer hon på Clément, en gammal vän. Passion spirar – men är det bara en affär eller finns här något mer?

Simmarna 

Julie Otsuka (2023)
 Böcker och rapporter

Julie Otsuka, författare till ”Vi kom över havet”, återvänder med en stilsäker roman där första delen speglar livet i en simhall. En oförklarlig spricka som uppstår i simbassängens botten slår sönder besökarnas rutiner, väcker oro och spekulationer − men också förväntningar.

Julie Otsuka, författare till ”Vi kom över havet”, återvänder med en stilsäker roman där första delen speglar livet i en simhall. En oförklarlig spricka som uppstår i simbassängens botten slår sönder besökarnas rutiner, väcker oro och spekulationer − men också förväntningar. I bokens andra hälft möter vi Alice, en äldre kvinna och före detta simmare som har flyttat till ett hem som hon inte känner igen som sitt. Hennes minne söker sig bakåt, till barndomen och interneringslägret där hon tillbringade kriget. Samtidigt försöker hennes vuxna dotter hitta ett sätt att navigera genom deras sönderfallande relation.

Förlag: Albert Bonniers förlag