Omtyckta möten med djur och natur

Mitt ute på landet, på gränsen mellan Skåne och Halland, ligger den idylliska dagverksamheten Gärdet på en liten bondgård. Här finns grisar, får, getter, kaniner, höns, hästar, hund och katter.

Gästerna kan sitta på en stor altan och beskåda djuren. Grisarna som vältrar sig i sitt gyttjebad roar lite extra. När djuren anar att det är matdags rusar de ivrigt fram till stängslet och låter sig matas av gäster och personal. Bordercollien Alice springer omkring och håller koll på alla. Alice och katterna kommer och går som de vill, utom vid måltiderna. 

Ombyggd bed & breakfast

Gärdet drivs sedan fem år tillbaka av Silviasyster Marie Svensson. Hit kommer 6–8 gäster varje dag, de flesta från Laholms kommun, enstaka från Båstad. Alla är över 65 år och har en demenssjukdom eller kognitiv svikt. 

Gästerna jobbar inte praktiskt med djurens skötsel, utan betraktar dem bara. Djuren sköts om av Marie och hennes familj som bor i boningshuset som hör till gården de köpte för cirka 10 år sedan. Då hade det fungerat som bed & breakfast. Stallokalerna var ombyggda efter alla regler som finns. Marie och hennes man konstaterade snabbt att platsen är perfekt för en dagverksamhet med inriktning på djur. 

Djuren skapar motivation

– Våra djur betyder oerhört mycket för verksamheten. Oavsett i vilket skede av sin sjukdom man är kan man tillgodogöra sig djur och natur, säger Marie Svensson. Djuren bidrar med motivation att ge sig iväg, att gå ut. Det är främst hund och katt som betyder mest för våra gäster, men vi ser också att ljud, dofter och bara åsynen av djur triggar igång minnen – även för stadsbor. Kanske kommer gästerna inte alltid ihåg personalen, men de minns gärna något speciellt djur.

Fördelen med att ha djuren precis inpå sig är att gästerna kan gå och titta på dem precis när andan faller på. Marie har själv jobbat inom äldrevården tidigare och upplevt svårigheten att få med alla när det är dags för utflykt ett visst klockslag. 

– Här går det lättare att fånga ögonblicket, förklarar hon.

Trädgård med båtinstallation

I den vackert anlagda trädgården ringlar en grusgång som man kan följa för att komma fåren, getterna och kaninerna nära. Mitt i grönskan sticker lite oväntat en styrhytt upp, prydd med ett ankare, en båtklocka och lanternor. Inspirationen till denna båtinstallation kommer från en av gästerna, Göran, som var sjöman i många år. Intill styrhytten står en mast fastkilad i marken. Den gjordes av en gran som höggs ned och skalades av.

Göran är mycket förtjust i djuren på gården, särskilt getterna, grisarna och katterna. Han har själv fyra katter hemma. Han var med när Alice kom till gården som valp. 

– Hon är väldigt go’, Alice, tycker han.

Prisbelönad verksamhet

På senare tid har Gärdet ofta synts i tidningar och på tv. Nästan varje vecka kommer besökare på studiebesök. Anledningen till uppmärksamheten är att Marie Svensson som första undersköterska fick ta emot priset Queen Silvia Nursing Award i maj 2023.

– Det blev ett utmärkt sätt att lyfta undersköterskans yrkesroll.

Stor medial uppmärksamhet

– Det blev ett väldigt pådrag från media. Också kommunen vaknade till och förstod att det var någon riktig mening med det jag gör, berättar hon.

Dessförinnan hade Marie kämpat i flera år med att motivera och övertala kommunpolitikerna om de många fördelarna med att erbjuda Gärdet som dagverksamhet till sina invånare, att de bör ges den valmöjligheten.

– Queen Silvia Nursing Award blev ett erkännande, säger Marie, som också medverkade i SVT:s program ”Året med kungafamiljen” julen 2023.

Hoppas inspirera andra

Marie Svensson hoppas kunna inspirera andra att våga satsa på en dagverksamhet liknande Gärdets, att de vågar sig på att utnyttja gamla bondgårdar som kanske tvingats lägga ned sin vanliga verksamhet. 

– Nu plockar jag godbitarna och jobbar som jag alltid drömt om.

Text och foto: Christina Nemell

Mer info:

Se vår film från Gärdets dagverksamhet här. (Öppnas i nytt fönster.) 

Publicerad: 2024-04-10, Uppdaterad: 2024-04-16